The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Wprowadzenie: Specyficzne warunki oraz stresogenny charakter pracy utrudniają lekarzom utrzymanie zachowań prozdrowowtnych, szczególnie dotyczących racjonalnego żywienia. Cel pracy: Celem pracy była ocena zachowań żywieniowych lekarzy. Materiał i metody: Badanie przeprowadzono za pomocą kwestionariusza ankiety na grupie 100 lekarzy w wieku od 21 do 63 lat. Zastosowano test t-Studenta przyjmując poziom...
Wprowadzenie: Konsumenci zachowują się w sposób zróżnicowany wobec poszczególnych produktów spożywczych. Żywność stanowi środek do zaspokajania nie tylko podstawowych potrzeb energetycznych organizmu, lecz także wtórnych, warunkowanych między innymi uznawanymi wartościami i stylem życia. Cel pracy: Celem pracy było określenie kryteriów i uwarunkowań wyboru żywności przez studentki. Materiał i metody:...
Na występowanie nadmiernej masy ciała wpływa wiele czynników. Wśród przyczyn można wymienić czynniki genetyczne, środowiskowe, endokrynologiczne, behawioralne i psychologiczne. Największy wpływ na stan zdrowia mają jednak czynniki środowiskowe: nieprawidłowa dieta opierająca się na przetworzonych produktach, słodkich napojach i nieregularnych posiłkach, mała aktywność fizyczna wywołana długim czasem...
W artykule przedstawiono wyniki badania stanu odżywienia dzieci i młodzieży w wieku od 10 do 16 roku życia, przeprowadzonego w 16 województwach w Polsce w roku 2013. Zbadano 3266 uczniów. Stwierdzono u 22,3% nadmierną, a u 8,6% niedoborową masę ciała, na podstawie zastosowanej klasyfikacji BMI według Cole i wsp. (2000, 2007). Odnotowano duże zróżnicowanie dochodzące od 10% do 15% w nasileniu wymienionych...
Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) jest najczęstszym przewlekłym schorzeniem gastroenterologicznym. Diagnoza choroby opiera się na występowaniu przewlekłego lub nawracającego bólu brzucha, związanego ze zmianą rytmu wypróżnień. Jest to schorzenie heterogenne, mogące u różnych osób dawać różne objawy. Choroba może być czasem trudna do leczenia, jednak zasadniczym celem terapii powinno być uzyskanie...
Wprowadzenie: Sposób żywienia, ze względu na jego istotną rolę w zachowaniu zdrowia, powinien być podstawowym elementem oceny stanu zdrowia osób starszych. Cel pracy: Celem przeprowadzonych badań była ocena sposobu żywienia kobiet powyżej 60. roku życia, w zależności od podejmowania zorganizowanej aktywności fizycznej. Materiał i metody: Badanie zostało przeprowadzone wśród 133 kobiet „aktywnych”...
Cel: Celem badania było określenie wiedzy na temat profilaktyki chorób układu krążenia wśród wybranych grup studentów uczelni medycznej. Materiał i metodyka: Badaniem objęto 151 studentów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego ostatniego roku studiów na kierunkach: dietetyka, farmacja i lekarski na. Przeprowadzono kwestionariusz ankiety składający się z 12 pytań, uzyskane wyniki opracowano w programie...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.